Bize Ulaşın

Kulak Hastalıkları

İşitme organımız olan kulak; iç kulak, orta kulak ve dış kulak olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Dış kulak; kıvrımlı kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşmaktadır. Orta kulak ise çekiç, örs, üzengi denilen çok küçük kemik parçalarını ve yutağa açılan östaki borusunu içinde barındırmaktadır. İç kulağın içi sıvı ile doludur bundan dolayı denge merkezlerinden biridir. İç kulaktaki salyangozun içinde işitme sinirleri olduğundan işitmenin ilk aşaması burada oluşur.

Kulak hastalıkları rahatsızlığın nedenine göre farklı yöntemlerle tedavi edilir.

Burun Hastalıkları

Burun, koklama ve solunum organıdır. Yüzün tam merkezinde bulunan ve yüzde en dikkat çekici organdır. Burun yapısal olarak; kemik, kıkırdak ve yumuşak doku, deriden oluşmuştur. Burnun içerisinde mukus tabakası, kılcal damarlar ve kıllar bulunmaktadır. Koku almaçları ve duyu sinirleri, burun boşluğunun üst kısmında bulunur. Burun hastalıkları rahatsızlığın nedenine göre farklı yöntemlerle tedavi edilir.

Boğaz Hastalıkları

Boynun ön bölümü ve bu bölümü oluşturan organların tümü boğazdır. Boğazın ağız boşluğu ile birleştiği yerde bademcikler yer alır. Boğazın çatısında boğaz adenoitleri denilen küçük ve bademcik yapısındaki bezler vardır. Boğazın üst kısmında, yan duvarlarda, orta kulağa açılan bir boru bulunur. Burun ve ağız kapatılıp, akciğerler zorlanarak hava dışarı verilmek istendiğinde hava bu kanaldan geçip kulak zarına tazyik yapabilir. Kulağa damlatılan ilaçlar bu kanaldan (östaki borusu) boğaza akabilir. Boğaz hastalıkları rahatsızlığın nedenine göre farklı yöntemlerle tedavi edilir.

Gözünüzde bir hastalık olsun veya olmasın herkesin yılda bir kez göz muayenesi yaptırması gereklidir.

Çocuklarda bu süre doktorun önerisine göre 6 ayda bir, hatta bazı özel durumlarda daha sık olabilir.  

Unutulmamalıdır ki göz muayenesi sırasında şaşılık, göz kayması, şeker hastalığı, hipertansiyon, romatolojik hastalıklar ve beyin tümörleri gibi birçok hastalığın tanısı konulabilmektedir. 

 

Göz muayenesindeki temel aşamalar

Göz kapağı muayenesi :
Şaşılık, sinir felci gibi göz hareketlerinde bozukluğa neden olabilecek hastalıklar belirlenir.


Göz kapağı kontrolü :
Göz kapaklarında bulunabilecek hastalıklar araştırılır.


Görme keskinliği :
En büyük objeden en küçük objeye kadar merkezi görmenin belirlenmesidir.


Göz tansiyonu :
Bilgisayarlı cihazlarla göze temiz hava püskürtülerek göz tansiyonu ölçümü yapılır. Şüpheli durumlarda ise aplanasyon tonometresi uygulanır.


Gözlük ihtiyacı :
Hastanın gözlükle görme derecesi belirlenir.


Biyomikroskopi :
Kornea, iris, lens (göz merceği) incelenir.


Göz dibi muayenesi :
Görme tabakası, göz içindeki damarlar, görme siniri muayenesidir.