Göze gelen ışınlar.
Sağlıklı bir gözde cisimlerden yansıyan ışınlar gözün görme merkezinde odaklanır ve kişi gözlük ya da kontaktlens ihtiyacı olmadan net bir görüş elde eder.
Işınlar Retinanın Önünde Odaklanır
Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha önde odaklanıyorsa gözde miyopi vardır ve kişi uzağı yakına göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebilir.
Işınlar Retinanın Arkasında Odaklanır
Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha arkada odaklanıyorsa gözde hipermetropi vardır ve kişi yakını uzağa göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebilir.
Işınlar İki Farklı Noktada Odaklanır
Gözün kornea dokusundaki şekil bozukluğundan dolayı cisimlerden yansıyan ışınlar görme merkezinde değil iki farklı noktada odaklanıyorsa astigmat kusuru oluşur. Kişi hem yakın hem uzak mesafede net göremez. Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebilir.
Hasarlı Optik Sinir
Göz içi sıvısındaki basıncın artmasıyla birlikte optik sinirde hasar meydana gelir. Bu hasar görme alanındaki daralmayla kendini belli eder. Başlangıç safhasında belirti vermeyen bu sinsi hastalık düzenli yaptırılacak detaylı göz muayenesinde erken teşhis edildiğinde görme kaybına sebep olmadan damla, yag lazer ya da gerekli görülürse ameliyatla kontrol altına alınabilir.
Opaklaşan Mercek
Katarakt gözün içinde bulunan doğal lensin saydamlığını kaybederek opaklaşmasıyla oluşur. Kişi net göremez ve renklerde soluklaşma olur. Kataraktın oluşumunda çeşitli etkenler rol oynar ancak en sık rastlananı genellikle 60 yaş üzerinde yaşa bağlı oluşmasıdır. Fako (dikişsiz, ağrısız, lokal anestezi ile katarakt ameliyatı) yöntemiyle tedavisi başarıyla yapılmaktadır.
Görme Merkezinin Yapısı Bozuluyor.
Retina üzerinde bulunan ve makula denilen görme merkezinin yapısının yaşla bağlı olarak bozulmasıyla oluşan bu hastalıkta kişi merkezi görme duyusunu kaybeder. Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda 2000 yılında FDA tarafından onaylanan Fotodinamik Lazer yöntemiyle makula dejenerasyonunun tedavisi Merkezimizde başarıyla yapılmaktadır.
Uçuşan Sinekler
Gözünüzün hareketleriyle birlikte haraket eden bir takım gölgeler görüyorsanız bu çoğu zaman göz içi sıvısının bazı yerlerde yoğunlaşmasından dolayı olup zararsız olabileceği gibi nadiren retina dekolmanın ilk belirtisi de olabilir.
Ayrılmış Retina
Görmemizi sağlayan retina dokusunun çekilerek yerinden ayrılmasıyla kişinin görmesi aniden siyah bir perdeyle kapatılmışcasına azalır. Böyle bir durumda görmenin tamamen kaybedilmemesi açısından acil cerrahi müdehale son derece önemlidir.
Yırtık Retina
Retina dokusunda ufak bir delinme ya da yırtılma meydana geldiğinde kişi nesneleri çarpık görmeye başlar ve ışık çakmaları oluşur. Başlangıç safhasında fark edilen bu durum öncelikle basit bir Argon Lazer tedavisiyle emniyet altına alınabilir, gerekli görülürse cerrahiye de başvurulabilir.