Bize Ulaşın

Kareli Kâğıt Testi” olarak da bilinen ve 1945 yılında Dr. Marc Amsler tarafından tasarlanan bu test, bir diğer adı sarı nokta hastalığı olan Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu’nun erken teşhisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle 40 yaş üstü herkesin bu testi uygulaması tavsiye edilir.

Bu testte, Amsler kartının üzerinde yatay ve dikey çizgilerin bulunduğu yaklaşık 10 cm x 10 cm boyutlarında bir kare bulunur. Bir göz test edilirken, diğer göz kapatılarak, kart okuma mesafesinde açık gözün tam karşısında tutulur ve kâğıdın tam ortasındaki noktaya sabit şekilde bakılır. Yatay ve dikey çizgilerde kırıklıklar, eğrilikler, yer yer siliklikler bulunması halinde, kesin teşhis için uzman göz hekimi tarafından detaylı bir göz muayenesi yapılması gerekir.

GÖZ TESTİ

Renk körlüğü, bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunması sebebiyle yaşanan bir hastalıktır. Hasta, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden birini ya da birden fazlasını ayırt edemez.

Hastalık, tam renk körlüğü ve kısmi renk gözlüğü olarak ikiye ayrılır. Renk körlüğü kalıtsal nedenler, kalıcı beyin hasarları ya da retina hasarları sebebiyle ortaya çıkabilir. Ayrıca çocukluk döneminde maruz kalınan ultraviyole ışınlar da renk körlüğüne neden olabilir.

Bu hastalığı tespit etmekte kullanılan birçok yöntem vardır. Bunlardan en bilineni “İshihara Testi” olarak da bilinen Renk Körlüğü testidir. 1917 yılında Japon doktor Shinobu Ishihara tarafından icat edilen bu test, renk körlüğünün tespiti için uygulanmaktadır.

Testin her aşamasında, özel olarak hazırlanan tabakalarda renkli noktaların bir araya gelmesiyle oluşturulan sayılar vardır. İyi aydınlatılan bir ortamda, hastanın tabakalardaki sayıları okuması istenir. Hastanın, bu renklerin bir kısmını ya da tamamını görememesi, renk körlüğü derecesi hakkında uzmana fikir verir. Bu gibi durumlarda kesin olarak renk körlüğü teşhisi konulabilmesi için uzman göz hekimi tarafından detaylı bir göz muayenesi yapılması gerekir.